vrijdag 8 april 2011

Daniel Lohues - Hout Moet (2011)


"Van leege naor hooge, in ene grote booge. Vanuit de modder naor de hemel en dan weer terugge en opnei."
Misschien is Daniël Lohues wel één van de beste tekstschrijvers van ons land. Dat bewees hij bijvoorbeeld vorig jaar toen hij een groot aandeel had in het album 'Eindelijk Vrij' van Rob de Nijs. Eerder schreef de Drent al nummers voor Paul de Leeuw, Jenny Arean en Guus Meeuwis. De tijd van Skik ligt ver achter hem. Hij maakte sindsdien het vierluik 'Allenig'. Elk deel bevatte liedjes over één jaargetijde.
Met 'Hout Moet' toont hij opnieuw zijn grote klasse. Lohues heeft een lenig taalgevoel, beschikt over een gortdroog gevoel voor humor en weet heel goed 'hoe het moet'. Geen poespas of rare fratsen, gewoon lekkere vaderlandse folk, met een vleugje rock 'n' roll. Het feit dat hij in dialect zingt, maakt het nog net een tikje leuker.
Het levert pareltjes op, zoals het openingsnummer 'Van leege naor hooge', maar ook 'Bij de hemel in de rij'. Dat gaat over mensen die zo goed geleefd hebben, dat ze vast wel vóór mogen als hun tijd is gekomen om bij Petrus aan te kloppen. 'Aordig doen tegen mensen die niet aordig zijn' had trouwens zo op een album van Skik kunnen staan.
Jammer dat hij het minst sterke nummer op het album voor het laatst heeft bewaard, maar de overige elf tracks zorgen voor een welverdiende vijf sterren-score. Zeker omdat Lohues met 'Prachtig mooie dag' ook nog eens het vrolijke gevoel van de klassieker 'Op fietse' weet te evenaren.

Beste tracks: 'Van leege naor hooge', 'Prachtig mooie dag', 'Bij de hemel in de rij'
Slechtste track: 'As iederien nou zo was zoas wij mussen wezen'
5 sterren

Geen opmerkingen: