vrijdag 29 april 2011

Veldhuis & Kemper - Dan Maar Niet Gelukkig (2011)


Als je nog bent blijven hangen bij de stukgedraaide single 'Ik wou dat ik jou was' wordt het hoog tijd voor een hernieuwde kennismaking met Veldhuis & Kemper. Remco Veldhuis en Richard Kemper hebben sinds die doorbraak in 2003 zes theaterprogramma's gemaakt. De meest recente voorstelling heet 'Dan maar niet gelukkig' en de liedjes daaruit staan op een cd met dezelfde titel.
In de show nemen de heren een loopje met het streven naar 'gelukkig zijn'. Een modeverschijnsel dat zich uit in geforceerd hyperblije Hyves-accounts en cursussen bloedgroepmedidatie. Dat zorgt op het toneel voor evenveel herkenbare als hilarische scenes. De liedjes zijn soms ingetogen, dan weer poppy, maar altijd toegankelijk. Het duo heeft het vermogen om in heldere taal te zingen, zonder te vervallen in clichés. Waar collega's als Blöf en Acda & de Munnik zich nog wel eens verliezen in onbegrijpelijke metaforen, blijven Veldhuis & Kemper met beide voeten op de grond. En toch (of misschien wel juist daarom) komt elk lied binnen. Ze gaan niet voor de grote effecten op deze cd. Verwacht geen carnavalskraker of tranentrekker. Des te beter. Wat je wel krijgt, zijn 14 nummers van hoge kwaliteit.
De kansloze medidatiecursus komt voorbij in 'Hier en nu'. 'Blonde krullen' is een komische, liefdevolle ode van een vader aan zijn kind. 'Zomaar ineens' is de vrolijke verbazing over een onverwachte liefde. In 'Die ene dag' wordt het onvermijdelijke afscheid ontroerend bezongen. Ik kon geen minpunten ontdekken. Het recept voor geluk kan soms in een klein cdtje zitten.

Beste Tracks: 'Blonde Krullen', 'Die ene dag', 'Zomaar ineens', 'Eén van hen', 'Veel te vroeg'
Slechtste Track: geen
5 sterren

Geen opmerkingen: