zondag 30 januari 2011

Corinne Bailey Rae - The Love (EP 2011)

Voor de soulvolle stem van Corinne Bailey Rae mag je mij wakker maken, desnoods midden in de nacht. De Britse zangeres brak door dankzij een optreden in de Oudejaarsshow 2005 van Jools Holland op de BBC. Haar grootste hit was 'Put Your Records On' in 2006. Typisch geval van: als je het nummer hoort, ken je het weer.
Deze Engelse dame met caraïbische worteltjes leverde vorig jaar nog het album 'The Sea' af. Nu is er de EP 'The Love', een mini-album dus, met 5 covers van min of meer bekende liefdesliedjes. Op voorhand klinkt dat niet bijster origineel (wel commercieel, zo vlak voor Valentijnsdag). Maar je hebt coveren en coveren. Bailey Rae laat op deze EP vooral horen wat ze allemaal kan met haar stem en dat ze een breed spectrum aan genres aankan.
Haar versie van Prince's 'I Wanna Be Your Lover' blijft trouw aan het electronisch geluid van het origineel, maar swingt wel de pan uit. Verder geeft ze haar eigen draai aan Bob Marley's 'Is This Love' en 'My Love' van Paul McCartney. Vervreemdend is het snoeiharde gitaargeluid in 'Low Red Moon'. Het origineel is van de groep Belly uit de jaren zeventig (ik geef toe: ik had geen idee). Niet mijn favoriete track, maar wel een visitekaartje van veelzijdigheid.
De afsluiter mag er zijn: een ruim 13 minuten durende live-opname van 'Que Sera'. Inderdaad: die ouwe stoffige Doris Day-klassieker die zelfs Radio 10 niet meer uit de kelder durft te halen. Deze uitvoering laat Doris Day dan ook achter in de kelder en is funky te noemen. Knap ook hoe de sfeer van het live-optreden uit de opname spat, dankzij een lekkere band en aangenaam aanwezige achtergrondvocalen.
Jammer dat The Love niet een volledig album is, maar als smaakmaker voor een nieuwe cd (met eigen materiaal) is er niks mis mee.

Patrick van Houten

Beste tracks: 'I Wanna Be Your Lover' en 'Que Sera'
Slechtste track: 'Low Red Moon'
3 sterren

1 opmerking:

Lonneke zei

Low Red Moon is inderdaad van de fantastische band Belly, maar het is een jaren '90 band en niet uit de jaren 70...