maandag 17 januari 2011

'Ik hou ook van jou' verkoopt niet, en verveelt trouwens ook



Expliciete sex geluiden in de popmuziek waren in de oudheid al uitgevonden, wie kent niet 'Je t'aime... moi non plus(1969)' en 'Love To Love You Baby(1975)'. In beide 'meesterwerkjes' deed men voorkomen alsof de zangeressen respectievelijk Jane Birkin en Donna Summer meerdere malen, al dan niet in de studio, tot hun gerief kwamen. Belangrijker, mede door het erotisch geworstel of in ieder geval de vrouwelijke geluiden, werden het KNETTER grote hits. Er zijn nog vele andere voorbeelden aan te dragen trouwens. In NL werd het meisje bekend van vele platenhoezen (alle 13 goed) door Peter Koelewijn achter de microfoon gezet in 1977 en kreeg de naam Kiki, lekker zwoel, en kreunde zo hard in 'Et Si Tu Pars' (Laat Me Nu Gaan luidt de vertaling in het refrein) dat het een top 10 hit werd (bijna dan want bleef op 13 hangen), samen met Art Sullivan trouwens.











Explciete sex teksten horen we de laatste tijd steeds meer. Om de hete brij heendraaien gebeurde in de oudheid al, bij het horen van 'I Wanna Kiss You All Over' en 'Paradise By The Dashboardlight' dacht er echt geen sterveling aan een potje Monopoly, luid en duidelijk was het, maar de DAAD benoemen, dat deed je niet. In NL bezong Atrid Nijgh (toen de vrouw van inderdaad) het oudste beroep in 'Ik Doe Wat Ik Doe' (ik zong m luidkeels met de radio mee en werd tot de orde geroepen omdat ik niet zou weten waar het over ging, klopte toen helemaal) en zelfs de Zangeres Zonder Naam zong 'Keetje Tippel' waar het hele land met een woordspeling toch echt iets anders zong. Hits scoren met sex helpt. Ook Ruth Jacott durfde niet maar kwam in de buurt, 'Vrij Met Mij De Hele Nacht', vrijen, hmmmmmm, ben benieuwd wat ze er in 2011 van zou maken.










Nee, nu is het heeeeel anders, vorig jaar hadden we 'FUCK YOU' very very much (Lily Allen scoort haar grootste hit) en 'FUCK YOU' (Cee Lo Green scoort z'n grootste solo hit) beiden dus knetter goede verkoopcijfers en maar ook vooral hele lekkere muziek. Rappers zingen natuurlijk al jaren over niets anders en noemen steevast hun liefje vertederend BITCH in hun teksten, het vierletterwoord komt ook regelmatig voorbij maar niet zo vaak in de titel of het refrein.
2011 voorspelt weinig anders, zie hier ene Greg Parys, Frans/Amerikaanse DJ met het heerlijke 'Why Don't We Just Fuck'. Inderdaad, draai er niet omheen, zeg het en je hebt vast een knaller van een hit. Ben benieuwd hoe de gekuisde versie zal klinken, in veel landen mag dit gewoon niet op de radio natuurlijk. (En dan heb ik het niet over bananenrepublieken in Moslimgebieden)

Gelukkig hebben we in NL de nieuwe single van Jan Smit, de draak van een plaat/tekst zijn ook heel duidelijk te noemen, het gaat over de geboorte van z'n jambek, ook heel sexy.

Geen opmerkingen: